Tämä reitti alkaa Tammisaaresta. Voit hyvin aloittaa Rannikkoreitin myös Hangosta, Salosta ja Kemiönsaarilta.

Tammisaari - Tenhola 18 km

Koko etappi on asfalttitietä, osittain pyöräilytietä. Lähde pyöräilemään pyöräilytietä Tammisaaren vierasvenesatamasta Pohjoista rantakatua rantaa pitkin pohjoiseen. Jatka rantaa pitkin ja kierrä Fyren ravintola jotta saat vielä viimeiset maisemakuvat vierasvenesatamasta. Rautatien pääset alittamaan käyttämällä tunnelia, jonka jälkeen käännyt vasemmalle ja jatkat siltaa pitkin Kråkholmen saarelle. Pääset pyöräilytietä pitkin myös tie 25 Pohjanlahden nostosillan yli jonka jälkeen alitat päätien. Heti alituksen jälkeen jatkat vasemmalle pyöräilytietä jotta jatkat matkaa Hangon suuntaan. Noin 1,5 km jälkeen käännyt oikealle päätieltä Prästkullanin suuntaan, tässä vaiheessa pyöräilytie loppuu, jatka 10 km kunnes käännyt oikealle Ingvalsbyntielle. Piipahda Prästkullassa ihailemassa historiallista kartanoa tai jos seppä on kotona hänen pajaansa. Nauti matkalla kauniista kansallismaisemista ja käänny sitten noin 7 km jälkeen oikealle Bromarvintielle. Pyöräilet osan Bromarvintiestä tiellä kunnes lähestyt Tenholan kylää jolloin pääset taas pyöräilytielle. Käy ihailemassa keskiaikaista kirkkoa Tenholassa ja palkitse itsesi paikallisella juustolla Frimans Diversehandel kyläkaupassa tai jäätelöllä  tai lounaalla Bakfickan ravintolassa.

Tenhola - Mathildedal 47 km

Aloita matka Tenholan keskustasta ja pyöräile kirkon suuntaan Sockenvägeniä pitkin. Ylitä risteys ja jatka matkaa pyöräilytietä pitkin, jotta kirkko jää sinun vasemmalle puolelle. Juuri ennen päätietä voit kääntää pääsi vasempaan jossa näet Tenholan juustolan. Ylitä päätie (Varo autoja!) ja jatka matkaa Lillvikbackenia joka kohta kääntyy vasempaan. Tultuasi Kuninkaantielle 111 käänny vasempaan jälleen ja ylitä päätie 52 uudestaan jotta pääset Vikstrandsvägenille. Käy uimassa Vikstrandin hienolla rannalla ja jatka sitten matkaa Olsbölentielle. Tultuasi jälleen päätielle 52 käänny vasemmalle. Tie 52 on paljon liikennettä joten pyöräile varovaisesti reunaan pitkin muutaman kilometrin kunnes pääset kääntymään Trollhovdantielle vasemmalle. Pääset vielä muutaman kilometrin alfalttitietä, mutta sen jälkeen tie muuttuu soratieksi. Malarbyssä on myös ollut ruukki ja pyöräilet kylän läpi matkallasi. Tie vaihtaa niemä jonka jälken siitä tulee Kuivastontie ja sitten tulet jo Salon kaupungin puolelle. Seuraava käännös tilee vasemmalle Laukaantielle. Tässä vaiheessa olet pyöräillyt 26 km samaa tietä. Laukaantie johtaa sinut Kemiöntielle jolle käännyt vasempaan. Käänny seuraavaksi oikealle Skoilantielle Teijon kansallispuiston suuntaan. Tie vie suoraan Mathildedaliin ja kansallispuistoon.

Mathildedahl – Kemiö 15 km

Lähde Mathildedahlista pyöräilemään Hummeltietä pitkin. Reitti kulkee aluksi läpi loma-asuntoalueen ja muuttuu sen jälkeen metsässä kumpuilevaksi hiekkatieksi. Noin 2,5 kilometrin jälkeen tie muuttuu pienemmäksi kärrypoluksi, joka on kuitenkin helposti ajettavissa retkipyörällä. Aja vielä kaksi kilometriä eteenpäin, niin saavut asvaltoidulle Perniöntielle. Sitä jatketaan oikealle, kohti Kemiön keskustaa. Matkalla pääset ihailemaan Strömman kanavaa, jossa voi havaita vuorovesi-ilmiön virtauksen kääntyessä. Strömman kanavan jälkeen on mahdollisuus pulahtaa Gammelbyn uimarannalle ennen matkan jatkamista Kemiöön.

Rannikkoreitti kääntyy ennen Kemiön keskustaa vasemmalle, Pedersåniin, mutta Kemiössä yöpyvien kannattaakin suunnata sivurannikkoreitille oikealle, ja jatkaa Rannikkoreitin kylttejä seuraten Kemiön kirkon ohi nauttimaan keskustan palveluista; hotellimajoituksesta, ravintoloista ja kahviloista. Keskustan läheltä löytyy myös käymisen arvoinen Sagalund, joka on Suomen yksi vanhimmista ja suurimmista ulkoilmamuseoista.

Kemiö – Brännboda 23 km

Rannikkoreitti kääntyy Mathildedahlista tultaessa ennen Kemiön keskustaa vasemmalle, Pedersåniin. Reitti jatkuu Pedersåntietä pitkin pelto- ja kylämaisemissa melkein merenrantaan saakka, kunnes asvalttitie päättyy, ja käännytään oikealle Pedersånin rantatielle. Hiekkatie jatkuu Vestlaxiin vanhojen puutalojen, metsän ja meren reunustaessa tietä. Vestlaxin jälkeen tie muuttuu taas asvaltoiduksi. Jos kaipaat virkistystä, Vestlaxista löytyy myös uimaranta.

Vestlaxista jatkettaessa muutaman kilometrin verran on mahdollisuus telttailla Vestlax Caravanin alueella. Tie jatkuu vielä Vestlaxista muutaman kilometrin, kunnes kääntyy vasemmalle Brännbodantielle. Sen varrelta löytyy Brännbodan vanha kansakoulu, joka tarjoaa lounasta ja majoitusta.

Brännboda – Taalintehdas 19 km

Reitti jatkuu Västerillontietä Lammalan keskustaan, josta löytyy kauppa sekä luontopolkuja. Kun jatkat Lammalantietä eteenpäin, kannattaa poiketa myös Västanfjärdin vanhalle ja uudelle kirkolle. Tietä jatketaan noin 4 kilometriä, kunnes saavutaan majoitusta tarjoavaan Bjärkas Golfiin.

Bjärkas Golfista jatketaan mäki alas ja käännytään vasemmalle Galtarbyntielle. Reitti kulkee noin neljän kilometrin verran avoimessa pelto- ja laidunmaisemassa, ennen kuin jatkuu viisi kilometriä metsän reunustamana. Sen jälkeen tulet pienelle peltoaukealle, jossa oikealle puolen tietä on Hertsbölen tila hevosineen.

Jatka 500 metriä, ja huomaat vasemmalla puolen tietä kyltin Senatsbergetille. Jätä pyörät parkkiin ja kiipeä kalliolle ihailemaan maisemia näköalatornista. Huipulla oleva laavu toimii myös oivana taukopaikkana.

Jatka Taalintehtaan ruukkikylän keskustaan. Sieltä löydät kahviloita ja ravintoloita sekä kauppoja, joiden tarjontaa kannattaa hyödyntää. Taalintehtaalla on myös lukuisia majoituspaikkoja aina tentsileista hotelliin. Historialliseen ruukkikylään tutustut parhaiten Ruukinmuseossa ja sen luonto- ja kulttuuripoluilla.

Taalintehdas – Kasnäs 17 km

Jatka Taalintehtaan keskustasta ensin Taalintehtaan tehdasrakennusten ohi, ja käänny päällystämättömälle Sapelintielle. Reitti yhtyy Söderlångvikin tiehen Dragsfjärdenin järven pohjukassa, ja jatkuu asvalttipäällysteisenä.

Kun saavut Kasnäsintien risteykseen, voit tehdä piston Söderlångvikin kartanolle. Kartanon piha omenatarhoineen ja luontopolkuineen on tutustumisen arvoinen ja kahvilasta saat paikallisia herkkuja. Edestakainen pisto lisää matkaa viisi kilometriä.

Kasnäsintien risteyksestä on Kasnäsiin matkaa 13 kilometriä ja matkan varrelle osuu myös komea Lövön silta hulppeine saaristomaisemineen.

Noin 3 kilometriä ennen Kasnäs kannattaa tehdä erillinen pisto Högsåran saarelle vanhaan luotsikylään. Lauttarantaan, Svartnäsiin, on risteyksestä vain kilometrin verran. Merimatka kestää maksuttomalla lautalla noin 15 minuuttia. Tarkista aikataulut www.lautta.net. Högsåran saaren länsirannalla voi myös yöpyä teltassa Saaristomeren kansallispuiston telttailupaikalla.

Jos jatkat Kasnäsiin saakka, löydät sieltä hotellin, ravintolan, kahvilan ja kaupan. Kasnäs toimii myös yhteysalusliikenteen solmukohtana. Kesäisin sieltä lähtevät myös Rannikkoreitin vuoroveneet Hankoon.

Merietappi Kasnäs – Rosala-Hiittinen –Bengtskär – Hanko

Kasnäsin ja Hangon väli tarjoaa pyöräilijöille monta vaihtoehtoa. Maksulliset vuoroveneet liikennöivät kesäkuukausina ja ottavat kyytiin polkupyöriä. Tarkista vuoroveneiden aikataulut ja varaa matkat etukäteen:

Kasnäs-Bengtskär tai Bengtskär-Kasnäs sekä Kasnäs-Örö ja Örö-Bengtskär: https://rosala.johku.com/fi_FI/rannikkoreitti
 

Bengtskär-Hanko tai Hanko-Bengtskär: https://marinelines.fi/fi/risteilyt/bengtskar

Tässä eri vaihtoehdot merietapille:

Vaihtoehto 1: Rosalan viikinkikylän & Bengtskärin majakan kautta Hankoon, 0 km pyöräilyä

Voit ottaa aamulla lähtevän vuoroveneen Kasnäsistä. Se kulkee Rosalan viikinkikylään ja jatkaa pienen tauon jälkeen Bengtskärin majakalle. Bengtskärissä on veneen vaihto Hankoon kulkevaan vuoroveneeseen, ja Hangossa olet iltapäivällä. Sinulla on aikaa tutustua sekä Rosalan Viikinkikylään, että Bengtskärin majakkaan.

Hangosta Kasnäsin suuntaan matkaavat pääsevät kulkemaan Hangosta Bengtskärin majakan kautta Kasnäsiin. Lähtö Hangosta on aamupäivällä, sinulla on aikaa tutustua Bengtskärin majakkaan. Bengtskärin majakassa voi myös yöpyä. Bengtskärissä on vuoroveneenvaihto Kasnäsiin, jonne saavut iltapäivällä. Huom. Sinulla on myös mahdollisuus ottaa venekyyti Bengtskäristä Örön saarelle!

 

Vaihtoehto 2: Hiittisten ja Rosalan sekä Bengtskärin kautta Hankoon, 15 km pyöräilyä

Ota maksuton yhteysalus Kasnäsistä Långnäsiin, josta pääset pyöräilemään Hiittisten ja Rosalan viikinkisaarelleLångnäs sijaitsee keskipaikkeilla Rosalan ja Hiittisten saarikaksikkoa, joita yhdistää toisiinsa silta.

Pyöräile ensin 1,5 kilometriä eteenpäin, kunnes saavut risteykseen. Käänny ensin Hiittisiin, jonne on matkaa 5 kilometriä yhteen suuntaan. Saaristolaiskylästä löytyy kauppa ja kahviloita. Jatka samaa tietä takaisin risteykseen, mutta jatka suoraan Rosalan kylään, jonne on risteyksestä 4 kilometriä. Matkan varrelta ja Rosalasta löytyy monenlaista majoitusta, ennen kuin jatkaa matkaa Bengtskäriin ja Hankoon. Rosalassa on myös viikinkikylä kahviloineen.

Voit jatkaa Rosalasta vuoroveneellä Bengtskärin majakalle ja jatkaa sieltä toisella vuoroveneelllä iltapäiväksi Hankoon. Bengtskärin majakassa voi myös yöpyä.

Käynti Örön linnakesaarella Kasnäsistä tai Bengtskäristä

Örön saari on vanha linnakesaari, joka kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Saarelta löytyy myös eri majoitusvaihtoehtoja telttailusta hotelliin, sekä ruokailumahdollisuuksia. Örössä käyntiin kannattaa varata muutama lisäpäivä, sillä saarella risteilee mm. 15 kilometriä luontopolkuja.

Öröhön pääset joko Kasnäsistä tai Bengtskäristä. Katso vaihtoehdot:

https://rosala.johku.com/fi_FI/rannikkoreitti

Hanko – Täktom 6 km

Täktomintien varrelta löytyy pysähdysvinkki neuvostomonumentin kohdalla. Muistomerkin yhteyteen on haudattu 453 neuvostoliittolaista sotilasta (heistä 267 tuntemattomia), jotka kaatuivat jatkosodan taisteluissa. Tämän jälkeen reitti kääntyy meren äärelle ja viimeinen pakollinen pysähdyspaikka on historiallinen Neljän Tuulen Tupa, jossa kannattaa käydä herkuttelemassa ihanilla leivoinnaisilla.

Kannattaa kääntyä Långörintielle ihastelemaan veistospolkua, eli pysyvä taidenäyttely, joka kokoaa nähtäväksi taiteilija Knutte Sundbergin (1940-2004) töitä. Pyöräillessäsi Långörintietä kohti Kattrumpania reitin varrelta löytyy hiljaisia puiden kantoja, hylkyjen osista tehtyjä taideteoksia sekä yksityiskohtaisen tarkasti luotuja puuveistoksia. Kaikkiaan ulkoilmanäyttely esittelee yli 60 teosta.

Reitti kulkee nyt Täktomintietä pitkin ja vaikka meri ei tielle näy, saatat kuitenkin tuntea meren tuoksun. Vedagrundetin uimaranta on upea luonnonkaunis dyyniranta ja myös Ryssholmenin uimarannalta voi pulahtaa mereen. Lentokentän kupeessa on oiva tilaisuus tutustua ympäristöprojektiin; Täktominlahden ennallistamiseksi rakennettuun kosteikkoon. Jos mieli tekee jäätelöä, kannattaa poiketa golfkentän kahvilassa ja Sjöbergin tilamyynti löytyy Västankärrintien päässä. Täältä voit ostaa tuoreita kananmunia ja vihanneksia kauden mukaan.
 

Täktom – Högholmen 5 km

Högholmenin luontopolku sijaitsee noin 10 km päässä Hangosta. Tämä on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka, luonnonkauniilla luonnonsuojelualueella opit lisää Hankoniemen luonnon erityispiirteistä. Samalla pysähdyksellä voit myös vierailla Henriksbergin galleriassa ihastelemassa Isabella Cabralin töitä. Galleria on avoinna sopimuksesta.
 

Högholmen – Koverhar 12 km

Koverharin terästehtaan muistomerkki löytyy Koverharintien päässä ja on hankolaisen taiteilijan Heikki Kukkosen käsialaa. Tehdas toimi Hankoniemellä vuosina 1961- 2012. Tvärminnentien varrella sijaitsee Svanvikenin lintutorni. Lintujen muuton aikana monet vesilinnut kerääntyvät ruokailemaan lahdelle, Hankoniemi onkin yksi Suomen parhaista 1i ntukohteista.
 

Koverhar – Lappvik 2 km

Lappohjasta löytyy kaunis Lappohjan uimaranta. Virkistävän pulahduksen jälkeen noin puolet matkasta Tammisaareen on vielä poljettavana, ja edessä paljon nähtävää, sekä luontoa että kulttuuria.

Valtatie 25 pohjoispuolella löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää sotahistoriasta kiinnostuneille. Kunnostettu Irma- bunkkeri on avoinna vierailijoille, maastosta löytyy Harparskog-linja, joka rakennettiin Suomen suojaksi Hankoa vasten, joka talvisodan jälkeen vuokrattiin Neuvostoliitolle tukikohdaksi. Myös Mannerheimin muistomerkki on vierailun arvoinen. Kivi on pystytetty paikalle, jossa sotamarsalkka Mannerheim vastaanotti 15.12.1941 Hangon rintamalla taistelleiden joukkojen ohimarssin.

Lappohjan kylässä sijaitsee Hangon Rintamamuseo, joka tarjoaa loistavan tilaisuuden perehtyä sotahistoriaan. Perusnäyttely "Hanko vieraissa käsissä" kertoo selkeällä tavalla Hangon vuokra­ ajasta - ajasta jolloin Hanko oli vuokrattu Neuvostoliitolle maaliskuusta 1940 joulukuuhun 1941.

Lappvik – Harparskog 6 km

Skogbyn sahayhdyskunta käsittää eriaikaisia työväen asuinrakennuksia 1880-luvulta 1950- luvulle. Asutuksen keskellä sijaitsevat VPK:n talo, vanha kaupparakennus, vanha terveystalo ja Harparskogin puolella kaksi vanhaa koulurakennusta. Täällä kannatta pysähtyä viehättävässä kahvila-ravintola Villa Kosthållissa.

Harparskog – Tammisaari 12 km

Tammisaarta lähestyttäessä kannattaa tehdä pysähdys Dagmarin puiston kohdalla. Jo Venäjän keisarinna Dagmar nautti Tammisaaren Källvikenin lähteestä ja meriluonnosta 1800-luvun lopussa. Lähteen ympärillä olevalta kivimuodostelmalta voit ihailla merimaisemaa, keisarinnan kunniaksi rakennettua muistomerkkiä ja pulppuavan veden solinaa. Vesipullo kannatta täyttää lähteen kirkkaalla vedellä!